1928-ban Santiago Ramon Y Cajal Nobel-díjas neurológus így fogalmazott:

„A felnőttkori agyi központokban az ideghálózatok rögzültek, véglegesek, megváltoztathatatlanok. Bármi meghalhat és semmi sem regenerálható.”

A különböző élmények különböző testi útvonalakon közlekednek…

Miért fontos ez?

Azért, mert az agy, vagyis a központi idegrendszer koponyaüregbe “zárt” része  gondolatainkat és érzéseinket test-nyelvre fordítja, főként neuro-transzmitterek (idegi átvivő anyagok) és hormonok formájában, e kémiai anyagok pedig alapvetően meghatározzák sejtjeink életét – és fordítva: a sejtekben zajló folyamatok hatással vannak az agy működésére, ezzel összefüggésben arra, ahogyan érezzük magunkat és ahogyan gondolkodunk – vagyis a viselkedésünkre, a kapcsolataink alakulására; a hétköznapok során átélt tapasztalataink milyenségére / minőségére!

Ha tehát az agy változtathatatlan, akkor ezek szerint a változásra, változtatásra nincs túl sok esély – legalábbis, Cajal szavainak fényében.

Az idegtudományok felfedezései nyomán azonban ma már tudjuk, hogy az agy minden pillanatban változik; MINDEN, amit gondolunk, érzünk, teszünk, hatással van az idegsejtek állapotára és a közöttük lévő kapcsolatokra – és ami még ennél is izgalmasabb; mi magunk, tudatosan formálhatjuk agyunk egyes fizikai struktúráit, új idegrendszeri ösvények kialakításán keresztül:

“Minden embernek hatalmában áll megváltoztatni, méghozzá jobbá tenni az agyát – ezt nevezzük önirányított neuro-plaszticitásnak”. Dr. Sarah Mckay, neurológus 

Tudod, mit jelent ez? Azt, hogy az egészségednek, a gondolataidnak, az érzéseidnek, a hétköznapjaidat átszövő kölcsönhatásoknak már most is Alkotója vagy.

Az önirányított neuro-plaszticitás módszereinek elsajátításán keresztül pedig e folyamatok tudatos Alkotójává válhatsz.

Következő csoportos LégyEgész-rendezvényünket márciusban rendezzük. Részletek hamarosan…